fredag 4 maj 2012

Lyxig fredagsmiddag, Lasagne

Vi har precis ätit en så sjukt otroligt fruktansvärt god middag så det finns inte! Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att det kunde bli så lyckat med lasagne utan riktiga lasagneplattor! Ni som smakat mammas "vanliga" lasagne och vet hur den smakar; den här lasagnen går att likna vid den! Och då förstår ni hur sjukt gott det här var! ( Mammas lasagne är väldigt omtyckt och känd, legendarisk bland släkt och vänner ;)  Och man märker inte att det inte är vanliga lasagneplattor, utan det är i princip samma konsistens. Här kommer receptet, dock följde vi det inte riktigt utan modifierade enligt mammas lasagnerecept en hel del. Bla hade vi i lök & skinka istället för champinjoner. Och så tog vi bort tomatpurén eftersom den innehåller mycket kolhydrater.
      
                                  Ingen vidare bild, hade så bråttom att äta..


LASAGNEPLATTOR
4 ägg (jag hade 5 små)
125g philadelphia (går ok med annan färskost också)
0,5dl fiberhusk

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen poröst och blanda sen i färskosten och fiberhusk. Kavla med hjälp av bakplåtspapper ut på 2 plåtar (Kan räcka med en stor, beror på hur många lager man ska ha i lasagnen). Låt bakplåtspapprena vara kvar och grädda i ca 10 min. Dra sen av papprena och skär till lagom stora plattor. 


 KÖTTFÄRSSÅSEN
500g nötfärs
100g champinjoner (hade 100g skinka istället)
400g krossade tomater
1dl tomatpuré (det hoppade jag över)
4st vitlöksklyftor
1 msk oxfond (hade en vanlig köttbuljong)
smör
salt
svartpeppar
(jag använde även andra kryddor, tex muskotnöt)

Stek färsen och sen skinkan/champinjonerna. Häll över krossade tomaterna och resten av ingredienserna. Krydda efter smak. 

OSTSÅSEN
2dl creme fraiche
1dl grädde
100g riven ost (jag hade herrgård)
salt, peppar

Koka upp creme fraiche och grädde och rör ner sen ner osten. Krydda enligt tycke. 


Börja med ett lager plattor och sen köttfärssås och ostsås, plattor igen osv. För mig blev det 3 lager med plattor och så hade jag lite överblivna småbitar överst.

Avsluta med 100g riven ost. Jag hade herrgårdsost här också men det är säkert suveränt med prästost eller nåt. 

Grädda ca 20 min. NJUT!



Till efterrätt åt vi resten av en frozen cheesecake tillsammans med vispad grädde och några hallon.  Jag blev också inspirerad av detta smörbollsrecept och knådade ihop små delikatessbollar. Jag modifierade lite själv dock. Hade i lite hasselnötskross och i de ljusa hade jag vaniljarom. De mörka fick toffee och mintarom och så doppade jag dom lite slarvigt i 100% kakao choklad. Jag tog även bort sötningsmedlet (sukrinet) helt. 


 
 

 VERKLIGEN LYCKAD FREDAGS MIDDAG, RIKTIG LYX !!











 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar